ИСТОРИЈА НА СООБРАЌАЈНИТЕ ЗНАЦИ

   Историјата на сообраќајните знаци започнува со историјата на првите патишта. Римската империја била првата цивилизација која изградила патишта. Во својот врв, Римјаните создале камени маркери од 2.000кг , наречени пресвртници. Римјаните ги нумерирале и ги поставувале овие пресвртници во одредени интервали по патиштата долги 100 000 километри.

 

Првите сообраќајни знаци биле за велосипедистите

 

Модерната идеја за сообраќајни знаци има свое потекло како систем за предупредување за велосипедистите. Велосипедизмот бил во подем во раните 1800-ти. На крајот, развојот на технологијата им овозможил на велосипедистите да патуваат побрзо и подалеку. Со овој прекрасен напредок се појавуваат и нови предизвици.

Во Европа, новите велосипедски организации и локалните власти почнале да објавуваат предупредувачки знаци. Тоа првично биле предупредувања до велосипедистите за опасни кривини и стрмни ридови. Во Англија, околу 4.000 предупредувачки знаци биле поставени кон крајот на 1800-тите. Еден знак што потекнува од оваа ера биле черепот и вкрстените коски, што било предупредување за велосипедистите на стрмните ридови.


Автомобилите ги прават знаците уште попотребни
 

Потоа доаѓа прекрасната доба на автомобилите. А со можноста за патување, имаше и одлична можност да се изгубите. Возачите формираа клубови уште во 1899 година, правејќи ја нивната мисија да поставуваат и одржуваат сообраќајни знаци кои даваат насоки на движење. Ова, исто така, доведе до  сопственици на бизниси да поставуваат свои знаци за да ги рекламираат своите објекти што беа во близина.

Првиот знак го имашл своето деби во 1915 година во Детроит. Ова е всушност една година откако бил поставен првиот електричен сообраќаен сигнал во Кливленд. Првата сообраќајна сигнализација со три бои ќе дојде пет години подоцна.

Во 1922 година, претставници од Висконсин, Индијана и Минесота обиколуваат неколку држави за да најдат идеи за униформни знаци и ознаки на улиците. Овие претставници имаат идеја да ги стандардизираат пораките со форми. Првите облици и пораки вклучуваат:

-Круг за железнички премин
-Осмоаголник за стоп
-Квадрат за претпазливост или внимание
-Правоаголник за знаци за километража и ограничување на брзината

Со специфични форми и пораки, возачите можеа подобро да одредат каква акција е потребна во мракот. Тие први знаци беа црн текст на бела позадина.


Стандардизација на сообраќајните знаци
 

Стандардизирањето започнува во јануари 1923 година, овие препораки беа претставени на Асоцијацијата на државните автопатишта на долината Мисисипи, а подоцна и на Американската асоцијација на државните автопатишта. Тие станаа основа за најраната национална стандардизација. Ова станува официјално во 1935 година.

Она што ќе се случи потоа беше многу конфузија за возачите. Дури во 1948 година, владата на САД презеде улога во поедноставувањето и стандардизирањето на знаците. Оттогаш, сигнализацијата продолжи да се развива. Користењето жолти линии за одделен сообраќај е неодамнешно како во 1970-тите. Модерната технологија, се разбира, ќе продолжи да влијае на уличните и сообраќајните знаци. Еден пример е како технологијата им дозволува на оние со оштетен вид да ги „слушаат“ знаците..

Сега има поголема конзистентност и сигнализацијата низ целата земја е стандардизирана. Одделот за транспорт постојано го ажурира Прирачникот за униформни уреди за контрола на сообраќајот (MUTCD) за да се увери дека сите држави ги користат истите знаци, форми, зборови, букви и бои.

Тешко е да се поверува дека сообраќајните знаци биле замислени долго пред автомобилите да бидат идеја. Тие сега се дел од нормалниот живот, создавајќи безбедни интеракции за милиони возачи секој ден. Овие знаци се основата на „правилата“ на возење. Ни кажуваат кога да застанеме, каде да не одиме и што да очекуваме.

Сообраќајната сигнализација и нејзино почитување е услов за безбеден сообраќај!